Veerkracht en wendbaarheid

De Polsstokspringer is een ‘mensgroot’ bronzen beeld van kunstenaar Willem Doomernik. Willem woont en werkt al jaren aan de Korte Lookwatering. Tijdens voetbalkampen met de F-jeugd trok hij met de kinderen de polder in en liet ze met een polsstok over slootjes springen. Zo kwam hij op het idee ‘De Polsstokspringer’ in brons te maken. In zijn eerste uitvoering sprong het beeld, van 40cm groot, over de kassen naar een verstedelijkte omgeving. Daarmee verbeeldde het de transitie waar Den Hoorn op dat moment middenin zat: de verandering van tuinbouwgebied naar een mega Vinexwijk en een bedrijventerrein. Die verandering was in 2016 in volle gang toen de bewoners van de Korte Lookwatering en de Woudselaan samen met CultuurStek het eerste festival ‘Van het Kassie naar de Schuur’ organiseerden.  

 Na het festival stelde een groep buurtbewoners voor het beeld op ware grootte een plaats in het dorp te geven. Kort daarna werd Stichting DNA Den Hoorn opgericht. Zij willen door middel van beeldende kunst het verhaal over Den Hoorn vertellen en hebben gezorgd dat ‘De Polsstokspringer’ nu een plek heeft aan de Hoornsekade. Bovendien hebben zij ‘hem’ een prominente rol gegeven in de Verhalenroute. In een audiotour, die via QR-codeborden is te volgen, neemt ‘hij’ bezoekers mee door de lange en rijke geschiedenis van Den Hoorn. Je hoort de verhalen van veerkrachtige en wendbare inwoners, die zich door de millennia heen hebben aangepast aan voortdurende veranderingen! Daarmee hebben zij gezorgd voor welvaart en vooruitgang. De veerkracht en wendbaarheid zitten in het DNA van Den Hoorn. ‘De Polsstokspringer’ staat symbool voor die veerkracht en wendbaarheid.

 Stichting DNA Den Hoorn bedankt al haar sponsoren, de gemeente Midden-Delfland en de vele vrijwilligers. Zij hebben dit project mede mogelijk gemaakt!